FK Dana Karelia

FK Dana Karelia ble grunnlagt i 1946 som et fredsprosjekt mellom Russland og Finland. Idéen var å velge en internasjonal lagidrett som ikke hadde sterke tradisjoner i verken Russland eller Finland, men som kunne fungere som kontaktpunkt mot andre land både i øst og vest. Danmark kom inn i samarbeidet ved en tilfeldighet, etter at den danske fotballlegenden Erik Dyreborg scoret alle 5 målene i en landskamp mot Norge på Ullevaal 1967. Dyreborg takket nei til et tilbud fra en russisk klubb, og reiste i stedet til USA for å spille for Boston Beacons, men den amerikanske ligaen gikk konkurs. I frustrasjon over dette takket han nei til et tilbud fra Sverige, og tok i stedet på seg jobben med å bygge opp et samarbeid med danske trenere og spillere i FK Karelia. I løpet av et par år klarte man å bygge opp et lag som kunne hevde seg på europeisk toppnivå, nå under navnet FK Dana Karelia.

Slo ut gresk topplag i finalen

Laget klarte helt uventet å slå greske Panathinaikos i Champions League-finalen på Wembley Stadion 1971, etter at favoritten AFC Ajax ble rammet hardt av den tragiske fergeulykken i den engelske kanal samme år. Dette ble starten på et finsk-dansk-russisk fotball-eventyr som i dag er kjent som Dana Karelia. Det spesielle med klubben er at den har Krestovskij stadion i St. Petersburg som hjemmearena, på deling med den lokale klubben FK Zenit. Opprinnelig var planen at klubben skulle legges til Petrozavodsk og finske Joensuu, men på grunn av den politiske situasjonen ble dette svært vanskelig. St Petersburg har historiske bånd til både Finland og Danmark, noe som muligens har hatt betydning for lokaliseringen.

Nye eiere

Etter Sovjetunionens oppløsning investerte flere russiske oligarker i klubben, som ga investorene et springbrett inn i europeisk fotball. De siste 15 årene har norske Statoil og russiske Gazprom skaffet seg kontroll over klubben sammen med Group 4 Falck, det danske selskapet for sikkerhetstjenester (som for øvrig hadde en egen avdeling i DDR). Det danske selskapet står også bak Falck Cup, en av de største fotball-cupene for ungdom i Europa, med deltakende lag fra mer enn 30 land. Fremgangene i de europeiske ligaene på slutten på 1990-tallet ga FK Dana Karelia kultstatus i Norden. Klubben kom i dårlig lys etter at klubbens supportere laget opptøyer i Berlin i mai 2005, der innbyggere og turister ble angrepet under en markering av fredsslutningen etter 2. verdenskrig. Det hele endte med at styret i lagets supporterklubb fikk sparken etter politisk press fra russiske og finske myndigheter. Klubben måtte også betale millionbeløp i erstatning til byen Berlin og til flere privatpersoner.

Send this to a friend