The Barents Spektakel

Barents Spektakel er Norges mest grenseoverskridende festival!

Barents Spektakel er en kulturpolitisk cocktail med samtidskunst og musikk, teater og performance, litteratur og arkitektur, seminarer og debatter som ingredienser, krydret med aktuelle problemstillinger relatert til Barents- og nordområdene. Festivalen ble startet I 2004 og i februar 2017 vil forvandle Kirkenes til Barentsmetropol for trettende gang.

Trade Low – Score High

Tema for Barents Spektakel 2018 fokuserer på spenningen mellom fotball og politikk.

Russland er vertsnasjon for verdensmesterskapet i fotball i 2018 – en avgjørelse som har vakt oppsikt internasjonalt. Under Barents Spektakel 2018 retter vi oppmerksomheten mot fotballens verden, en verden fylt av sosiale og politiske dimensjoner.

Fotball er litt av et drama! Drevet frem av kreativitet, ideen om fair-play, spillets demokratiske natur, og dets evne til å skape kontakt og utjevne forskjeller. På banen stiller alle likt! Men i det siste har det blitt stilt spørsmål ved spillets styring og logikk på bakgrunn av stadig tettere band mellom fotball og big business.

Fotball og VM blir ofte kalt for ”brød og sirkus” og sett på som en lur metode å bruke for å distrahere ”massene” fra samfunnsproblemer og urettferdighet. Protestene i Brasil mot politisk og økonomisk urettferdighet i forbindelse med fotball VM 2013, og de siste FIFA skandalene med beskyldninger om kjøp av stemmer for å få VM til Russland og Qatar, har ført til medieoppslag om korrupt forretningspraksis i elitefotballen. Likeverdig deltakelse og kollektivt jubelbrus fra millioner av tilskuere, er omgjort til millionprofitt for World Cups, UEFA Champions League m. flere.

Mange stiller spørsmål om hva fotballen skal og bør være i det 21. århundre. Aktivister krever en ny praksis for fordeling av kostnader og fordeler for de ulike vertskapsland ved verdensmesterskap og lignende,- en systemisk revolusjon og forandring av premisser for det store pengespillet.

Gjennom hele Barents Spektakel 2018 vil vi danse fotball, synge fotball, spille fotball, snakke om fotball. Fotball blir også en metode for å organisere og engasjere festivalpublikum til å ta stilling til viktige saker regionen er opptatt av.