Emily Newman – Ice Station Zebra

Ved et uhell i 1959, mistet den amerikanske satellitten «Corona», en kapsel med  hemmelige opptak i Arktis.  Forsvinningen av denne kapselen har siden den gang blitt til et lite mysterium.  Et tiår senere gav Alistair MacLean ut  kaldkrigsthrilleren «Ice Station Zebra», hvor  amerikanerne vinner konkurransen om å innhente de hemmelige opptakene i Arktisk. I virkeligheten vet man at amerikanerne aldri fikk tak i opptakene.  Altså må enten Sovjetunionen ha fått tak i de… eller de er fortsatt der ute.

Ice Station Zebra 2018 gjenåpner saken og følger den fiktive russisk meteorologen/spion «Gertruda» (Vlada Milovskaya), som forteller sin historie til en gjeng russiske og norske barn som bor langs den norsk-russiske grensen i nord. Ved NATO-grensen mellom Vesten og Russland. Imellomtiden, et sted dypt under havet, ikke langt fra Pittsburgh, USA, sniklytter en amerikansk ubåt fylt opp av amerikanske barn, spent til fortellingen.

Det interaktive, pedagogiske, multinasjonale kunstprosjektet  tar sikte på å undersøke ettergløden av spenningene som oppsto under den Kalde krigen. Samtidig og kanskje viktigere er prosjektets mål om å gjenopplive grenseoverskridende vennskapsinitiativer som både Sovjetunionen og dets motstandere tok del i, selv da konflikten var på topp. Underveis har prosjektet gått en skiftende gang mellom parodi og  moderne thriller-og beveget seg gjennom et landskap skapt av den gamle Kalde krigen og en ny kald krig. I skrivende stund er et av prosjektets rådgivere og støttespiller arrestert i Moskva, anklaget for spionasje. Frode Berg, den pensjonerte norsk grensevakt som snakket sterkt om den hjelpsomme rollen barn spiller i diplomati, sitter nå fengslet i føderalt fengsel i Moskva, i vente på rettsaken sin.

torsdag 22/02/18 fredag 23/02/18 lørdag 24/02/18 søndag 25/02/18

10:00 - 18:00
gratis

Send this to a friend